ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Βασίλης Κωστόπουλος

Τηλ: 00302610996441

Email: kostopoulos@mech.upatras.gr

Σπουδές:

1980, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

1987, Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Μηχανολόγων)

Μέλος του Advisory Council for Aeronautics Research in Europe (ACARE)

2003 – 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στην επιτροπή του 6ου Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ για την Αεροναυπηγική

2007 – σήμερα Εθνικός Εκπρόσωπος στην επιτροπή του 7ουΠρογράμματος Πλαισίου της ΕΕ για τις Μεταφορές (περιλαμβανομένης της Αεροναυπηγικής)

Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συνθέτων Υλικών (ESCM).

Μέλος της Επιστημονικής Εκδοτικής Επιτροπής των Περιοδικών

‘Composite Science and Technology’

‘Mechanics of Advanced Materials and Structures’

‘Research & Reviews in Polymers’

‘International Journal of Aerospace Engineering’

Ερευνητικές Δραστηριότητες:

Κριτής επιστημονικών εργασιών σε 32 διεθνή περιοδικά και αξιολογητής ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και Διεθνώς.

101 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά

157 παρουσιάσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια

4 βιβλία (2 διεθνή και 2 ελληνικά)

6 κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά συγγράμματα

32 προσκεκλημένες διαλέξεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια

Συν-διοργανωτής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής 38 διεθνών συνεδρίων

Κύριος επιβλέπων 14 διδακτορικών διατριβών που έχουν ολοκληρωθεί

Πατέντες: 2 ευρωπαϊκές και 5 εθνικές.

Google Scholar: Κωστόπουλος Βασίλειος


Δημοσθένης Πολύζος

Tηλ: 00302610996442

Email: polyzos@mech.upatras.gr

Σπουδές:

1981-Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών

1987- Διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών

Ερευνητικές Δραστηριότητες

Α. Υπολογιστική Μηχανική

Αριθμητική ανάλυση με τη μέθοδο των συνοριακών στοιχείων και τη μέθοδο συνοριακών στοιχείων διπλής αμοιβαιότητας. Αριθμητική ανάλυση με τη μέθοδο των τοπικών ολοκληρωτικών εξισώσεων χωρίς διακριτοποίηση. Υβριδικές μέθοδοι

Β. Εφαρμοσμένη Μηχανική

Αναλυτική και αριθμητική επίλυση ευθέων και αντιστρόφων προβλημάτων σκέδασης και διάδοσης ακουστικών, ηλεκτρομαγνητικών, ελαστικών, θερμοελαστικών και βαθμοελαστικών κυμάτων. Μελέτη φαινομένων κυματικής διάδοσης σε σύνθετα, μη-ομογενή υλικά και βιουλικά. Τεχνικές ομογενοποίησης, τεχνικές μη καταστροφικού ελέγχου (ακουστική εκπομπή, υπέρηχοι, ακουστο-υπέρηχοι). Μηχανικές ταλαντώσεις, απομόνωση ταλαντώσεων, θεωρίες ελαστικότητας ανώτερων βαθμίδων

Γ. Ανάπτυξη Λογισμικού

BEAP (Boundary Element Analysis Program): Λογισμικό Μεθόδου Συνοριακών Στοιχείων (FORTRAN, C++) το οποίο λύνει προβλήματα γραμμικής ελαστικότητας, θερμοελαστικότητας, ηλεκτρομαγνητισμού, αλληλεπίδρασης ελαστικού ακουστικού μέσου, μικρομηχανικής, σκέδασης και διάδοσης κυμάτων.

Google Scholar: Πολύζος Δημοσθένης


Δημήτρης Σαραβάνος

Τηλ: 00302610969437

Email: saravanos@mech.upatras.gr

Σπουδές:

Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Ιαν. 1997-σήμερα) όπου διδάσκει μαθήματα υπολογιστικής ανάλυσης κατασκευών, πεπερασμένων στοιχείων, δυναμικής κατασκευών και μηχανικής συνθέτων υλικών. Εχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Pennsylvania State University, Masters in Engineering από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Stevens Inst. Of Technology, και είναι διπλωματούχος Μηχαν. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Ερευνητικές Δραστηριότητες:

Έχει εργασθεί δέκα (10) έτη σαν ερευνητής στα τμηματα Μηανικης Κατασκευων (Structural Mechanics Branch) και Δυναμικης Κατασκευων (Structural Dynamics Branch) του Τομεα  Κατασκευών (Structures Division) στο Ερευνητικού Κέντρου NASA-Lewis, Cleveland, Ohio, στην περιοχή των συνθέτων υλικών/κατασκευών και ευφυών υλικών (1988-98), και τρία χρόνια σαν βοηθός ερευνητής στο Applied Research Lab του Pennsylvania State University (1984-87). Είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανάλυσης και Μηχανικης Κατασκευών και Ευφυών Υλικών, με δραστηριότητα στην περιοχή της υπολογιστικης μηχανικης κατασκευων, ανάλυσης των συνθέτων κατασκευών και υλικών, αυτόπροσαρμοζόμενες κατασκευές και ευφυή υλικά, έλεγχο δομικής ακαιρεότητας, δυναμική συνθέτων κατασκευών, νανομηχανική και νανουλικά, οπου εχει συνεισφέρει πανω από 150 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.  Έχει αναπτύξει διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες και έχει λάβει χρηματοδότηση από εθνικά, ευρωπαϊκά (FP5,6,7) και διεθνή (NASA, NSF) ερευνητικά προγράμματα στην περιοχή της αεροναυπηγικής και αιολικής ενέργειας. Είναι Associate Editor των Περιοδικων Wind Energy,  Journal of Aerospace Science and Technology, Αssociate Fellow της AIAA, μέλος της ASME, και μέλος τεχνικών και επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων.

Google Scholar: Σαραβάνος Δημήτρης


Θεόδωρος Φιλιππίδης

Τηλ: 00302610969450

Email: philippidis@mech.upatras.gr

Σπουδές:

Μηχανολόγος Μηχανικός, ΕΜΠ 1986

Διδάκτωρ Μηχανικής, ΕΜΠ 1989

Ακαδημαϊκές Θέσεις:

Λέκτορας (επί θητεία), Τμήμα Μηχανολόγων, Πανεπιστήμιο Πατρών (ΤΜΠΠ), 1990 -1993

Επίκουρος Καθηγητής (επί θητεία), ΤΜΠΠ, 1993 – 1998

Επίκουρος Καθηγητής (μονιμοποίηση), ΤΜΠΠ, 1998 – 2000

Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΜ&ΑΜ, 2000-σήμερα

Ερευνητικές Δραστηριότητες:

Ο σχεδιασμός και η ανάλυση κατασκευών από σύνθετα υλικά, με έμφαση στην αστοχία, ο μη καταστροφικός έλεγχος υλικών και κατασκευών. Επίσης οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα η αιολική ενέργεια, στην περιοχή της οποίας ασχολείται με τον σχεδιασμό, κατασκευή και τις δοκιμές υπό πλήρη κλίμακα μεγάλων πτερυγίων από σύνθετα υλικά. Έχει διατελέσει μέλος αρκετών συναφών επιτροπών και σύμβουλος σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες γιά θέματα δομικής ακεραιότητας πτερυγίων ανεμογεννητριών. Eπιστημονικός υπεύθυνος 36 ανταγωνιστικών Ευρωπαικών και Εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Εχει δημοσιεύσει 70 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και 40 σε συνέδρια. Έχει συγγράψει 4 κεφάλαια σε βιβλία, Εκδότης 2 βιβλίων, Προσκεκλημένος εκδότης στο NDT&E. Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Google ScholarΦιλιππίδης Θεόδωρος


Θεόδωρος Λούτας

Τηλ: 00302610969477

Email: loutas@mech.upatras.gr

Σπουδές:

O Δρ. Θεόδωρος Λούτας είναι Λέκτορας του τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Ιανουάριο του 2012. Απέκτησε το διδακτορικό του το 2007 από το ίδιο τμήμα καθώς επίσης και το δίπλωμά του το 2002 με άριστη επίδοση (9.16/10.00).

Ερευνητικές Δραστηριότητες:

Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται είναι στους τομείς του Μη Καταστροφικού Ελέγχου υλικών και κατασκευών, την παρακολούθηση καλής λειτουργίας κατασκευών και μηχανών με τεχνικές όπως ταλαντώσεις, κατευθυνόμενα υπερηχητικά κύματα, ακουστική εκπομπή, ακουστο-υπέρηχοι. Ενδιαφέρεται επίσης για τη διαγνωστικη/προγνωστική περιστρεφόμενων μηχανών, τις εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης σήματος (μετασχηματισμοί κυματιδίων κ.ά.) καθώς επίσης και για τη μηχανική συμπεριφορά προηγμένων υλικών (σύνθετα, νανο-σύνθετα, κεραμικά κλπ). Έχει συγγράψει 25 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 2 κεφάλαια σε βιβλία και περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε συνέδρια.

Google Scholar:  Λούτας Θεόδωρος